Webinář o postCOVID syndromu sledovaly tisíce lidí. Video najdete na kanálu YouTube

27. 1. 2021

Více než tři a půl tisíce lidí zhlédlo webinář pro veřejnost, který uspořádala ve středu 27. ledna Kliniky plicních nemocí a tuberkulózy Fakultní nemocnice Olomouc. Důvod tak velkého zájmu je jednoduchý: pneumologové se věnovali onemocnění COVID-19 a především jeho následkům a možnostem jejich léčby. Kromě připravených prezentací lékaři odpovídali také na dotazy z publika.

„Velký zájem nás pochopitelně těší. Je vidět, že téma postCOVID syndromu ve společnosti výrazně rezonuje. Otázek se sešlo více než sto padesát. Odpověděli jsme alespoň na nejčastější z nich,“ hodnotí primář Kliniky plicních nemocí a tuberkulózy MUDr. Milan Sova, Ph.D. Kromě něj na dotazy odpovídali přednosta kliniky MUDr. Petr Jakubec, Ph.D., MUDr. Samuel Genzor a MUDr. Ondřej Zela z Nemocnice ve Frýdku-Místku. Video mohou zájemci vidět na YouTube kanálu Fakultní nemocnice Olomouc. Na čtvrtek 28. ledna připravují odborníci z Kliniky plicních nemocí a TBC další webinář k problematice postCOVID syndromu, tentokrát pro praktické lékaře. Zájemci se mohou registrovat na webových stránkách FN Olomouc.

„Poznatky a z nich plynoucí doporučení, která touto formou předáváme laické a odborné veřejnosti, vycházejí ze zkušeností z dosavadního fungování postCOVID poradny. Ta je pacientům, kteří prodělali onemocnění COVID-19 na naší klinice k dispozici už od dubna a vyhledalo ji více než šest set lidí,“ dodává MUDr. Sova. Zájemci podstupují v postCOVID poradně důkladné vyšetření včetně funkčního plicního vyšetření, rentgenu hrudníku a základního vyšetření krve. U indikovaných pacientů bylo také provedeno CT hrudníku. Do poradny se lze objednat na telefonním čísle 588 442 929. Podmínkou jsou čtyři týdny od počátku onemocnění. Základní informace o možnostech rehabilitace a regenerace pro pacienty po prodělaném onemocnění COVID-19 však mohou zájemci získat i z aktuálního edukačního materiálu, který je dostupný na webových stránkách Kliniky plicních nemocí a TBC nebo na webu Kliniky tělovýchovného lékařství a kardiovaskulární rehabilitace

Záznam webináře